• İstanbul18 °C
KEMAH TARIM MD. 2005 YILI FAALİYET RAPORU
00 0000 Salı 00:00

KEMAH TARIM MD. 2005 YILI FAALİYET RAPORU

İLÇE Tarım MüdürlüğüPROJE VE İSTATİSTİK ŞUBESİNİN 2005 YILINDA YAPMIŞ OLDUĞU FAALİYETLER1- İlçemiz ve köylerinde uygulanan Köy Hayvancılığını Tabii Tohumlama Yolu ile Islah Projesi

İLÇE Tarım Müdürlüğü

PROJE VE İSTATİSTİK ŞUBESİNİN 2005 YILINDA YAPMIŞ OLDUĞU FAALİYETLER

1- İlçemiz ve köylerinde uygulanan Köy Hayvancılığını Tabii Tohumlama Yolu ile Islah Projesi çerçevesinde 3 köyde toplam 3 boğa ile ıslah çalışması yapılmış olup,halen Sonbahar aylarında bazı bo-ganın yaşlanmış olması bazılarının bed huylu olması nedeniyle İl müdürlüğümüze teslimleri yapılarak kış döneminde 2 köyde 2 boğa ile devam edilmektedir.

2- Çeşitli istatistiki çalışmalar , her yıl olduğu gibi bu yılda devam etmiştir.

3- Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığına İlçemiz Merkez ve köylerdeki çiftçilerin ödediği tohumluk fiyatları ve eline geçen pazar fiyatları her ay tesbit edilip gönderilmiştir.

4- İlçemiz ve köylerinde ekim alanları ve verimleri ilçemizin coğrafi yapısına göre ayrı ayrı mahsul ve ürünler üzerinde tesbit edilmiş olup maliyet hesapları çıkartılmıştır.

5-Erzincan bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile işbirliği yapılarak sera kontrolleri yapılmış, çeşitli hastalık ve zararlılar hakkında çiftcilerimiz bilgilendirilmiştir.Zamanında uyarılar yapılarak çiftci-mizin daha iyi gelir getirmesi sağlanmıştır.

-14.12.2005 tarihleri arasında köylerde askıya çıkarılarak itirazlar değerlendirilmiştir.28.11.2005 tarihinde alınan nihai icmallere göre İlçemizden Merkez dahil 68 Köyden 1336 kişi Doğrudan Gelir Desteği(DGD) Projesine Müracaatta bulunmuştur.

7-Köylerimizin büyük çoğunluğunun kadastrosuz olması nedeniyle,çalışmaların daha sihatli olabilmesi için Kadastro çalışmalarının biran önce başlatılıp ve bitirilmesi gerekmektedir.

8-2000 / 467 Sayılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkındaki Bakanlar kurulu kararı kapsa-mında yürütülen çalışmalar gereği 180 Çiftçiye Projeli 410 Dekar Yonca , 598 Dekar Korunga,,1812 Dekar Adi fiğ,95 Dekar Silajlık mısır ektirilmiş olup,Yem bitkileri ekilişleri yapılmıştır.

9-2005 yılı üretim sezonu boyunca 137 Adet Ana arı satın alınarak, 6 Üretici arıcıya .2055.00 YTL..Hak ediş ödemeleri yapılmıştır.

10-2005 yılında 12 Adet suni tohumlama yapılmıştır.

11-Devletin Hüküm ve Tasarrufu altında bulunan ve ihtiyaç fazlası olarak belirttiğimiz iki köyümüze ait mer'a , İl Mer'a Komisyonu tarafından 2005 yılı otlatma sezonu için açık artırma usülü ile kiraya verilmiştir.

12-Bakanlığımız hayvan ıslahı için suni tohumlamayı teşvik ve destek verici politikalırı neticesi Tabi Tohumlama için Köylerimizde bulunan Bakanlığımıza ait boğa sayısı 2'e inmiştir.İlçe Müdürlüğümüz gözetiminde bakımları köylü tarafından karşılanmaktadır.

13-Tarla ürünleri ekilişi ve verim tahmini, meyve, sebze, hayvancılık,arıcılık, balıkcılık, kümes hayvancılığı, Zirai alet ve makinalarının durumu,çiftcilerin üretim için satın aldığı ve üretiminden ele geçen fiyatların derlendiği anket ve istatistiki çalışmalar,Devlet İstatistik Enstitüsü başkanlığınca zaman zaman istenilen İlçemize ait bilgi derleme çalışmaları devam etmektedir.Cari Tarım İstatistikleri ile yetiştirilen bitkisel alın,üretim ve verim bilgileri yılda üç kez derlenmektedir.Hayvancılığa ait bilgiler ise yıllık derlenmektedir.Pazarda üretici tarafından satışa sunulan ürünlerin fiyatları ayın ilk iki haftasında tespit edilmektedir.

BİTKİ KORUMA ŞUBESİNİN 2005 YILINDA YAPMIŞ OLDUĞU FAALİYETLER

1-200 Ton sürme mücadelesi yapıldı,

2- 2000 adet elma ve armut ağacında kara leke mücadelesi yapıldı.

3- 400 dk. fasulye ekim alanında kırmızı örümcek mücadelesi yapıldı

4- 1500 Adet Kaysı ağacında yaprak delen mücadelesi yapıldı.

5- 2000 Adet Ceviz ağacında Antraknoz mücadelesi yapıldı.

6- 400 Adet Yumuşak Çekirdekli ağaçlarda Ateş yanıklığı Mücadelesi yapıldı.

7- 250 Adet ağaçta Demir Noksanlığı mücadelesi yapıldı.

8- 100 adet ağaçta Jan-Jose Kabuklu biti kış mücadelesi yapıldı.

9- 3500 adet elma ağacında ağ kurdu mücadelesi yapıldı,

10-500 Ağaçta Tomurcuk Tırtılları ile mücadele yapıldı.

11-5500 adet elma ağacında iç kurdu mücadelesi yapıldı,

12-2000 adet Meyve ağaçında Yaprak biti mücadelesi yapıldı.

13-1000 adet Meyve ağacı akarına karşı mücadele yapıldı.

14-200 Dekar Bağ alanında Bağ Mildiyö Mücadelesi yapıldı.

15-300 dekar bağ sahasında , bağ küllenmesi mücadelesi yapıldı,

16-200 dekar bağ alanında Bağ yaprak uyuzu mücadelesi yapıldı.

17-50 Dekar alanda Kabakgillerde Mildiyö Mücadelesi yapıldı.

18-50 Dekar alanda Patates Mildiyösü Mücadelesi yapıldı.

19-100 Dekar alanda domates mildiyösü mücadelesi yapıldı.

20-150 dk. patates böceği mücadelesi yapıldı,

21-50 Dk. Sebzelerde Erken Yaprak yanıklığı mücadelesi yapıldı.

22-400 dk. sebzede ve bostanlarda yaprak biti mücadelesi yapıldı.

23-300 dk. sebzede danaburnu mücadelesi yapıldı,

24-200 Dk.sebze ve bostanlarda bozkurt mücadelesi yapılmıştır.

25-500 Dk. alanda tarla faresi mücadelesi yapılmıştır.

26-150 Dk.Süs bitkilerinde yaprak biti mücadelesi yapıldı,

27-500 Dekar alanda Hububatta yabancı ot mücadelesi yapıldı.

28-300 Dekar alanda fasulyede yabancı ot mücadelesi yapılmıştır.

29-20 ton hububatta ürün ilaçlaması yapıldı,

30-50 Dekar alanda Yeşil Çekirge Mücadelesi başarılı bir şekide uygulanmıştır.

DESTEKLEME ŞUBESİNİN 2005 YILINDA YAPMIŞ OLDUĞU FAALİYETLER

1- İlçemizin Hakbilir, Muratboynu, Doğanbeyli,(Alp-Maksutuşağı-Doğan),Koçkar köyleri ile Tan ve Merkezde Kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin olağan genel kurul toplantıları yapıldı..

2- İlçemizde bir adet bulunan Sınırlı Sorumlu Çalgı köyü Sulama Kooperatifi yıllık olağan genel kurul toplantısı yapılmıştır.

3- 800 Adet çeşitli meyve fidanı getirilerek çiftçilerimize dağıtımı yapıldı,

4- İlçemizde 2005 yılı içerisinde kurulan Tan Köyü S.S.Kalkınma Kooperatifi,Koçkar S.S.Kalkınma Koperatifi,İlçemiz Kemah Merkez Kalkınma Kooperatiflerinin kuruluş genel kurul toplantıları yapılmış olup,tanzim edilen evraklar Tarım İl Müdürlüğümüze gönderilmiştir.2005 Yılı içerisinde Kooperatif Kuruluşu tamamlanarak faaliyete geçmiştir.

5- İlçemiz Çiftcilerimizin ihtiyacı olan 13 Ton sertifikalı Arpa Tohumu ile 3500 Kğ. Sertifikalı buğday tohumu getirilerek bedelli olarak dağıtımı yapılmış ve tohumlukların ekimleri yaptırılmıştır.

ÇİFTCİ EĞİTİM VE YAYIM ŞUBESİNİN 2005 YILINDA YAPMIŞ OLDUĞU FAALİYETLER

1- İlçemiz merkez ve köylerimizde bulunan 16 adet seranın fide ihtiyacı olan 6000 adet Domates,4750 Adet Salatalık,2500 Adet Biber, 500 Adet Patlıcan,385 adet kavun fidesi için İlçemizde bulunan Tarım Kredi kooperatifi ile işbirliği yapılarak Antalya'dan getirilip çiftcilerimize dağıtımları yapılmıştır.

2- İlçemizde ilk defa 2004 yılı içerisinde dikimi yapılan Bodur Kiraz fidanı Erzincan İl Müdür-lüğümüzce Çanakkaleden getirilmiş %50 Valiliğimizce desteklenerek İlçe Merkezinde 5 Dekar.Esimli Köyünde 2 Dekar,Doğanbeyli köyünde 1 Dekar olarak dikimleri yaptırılmış olup,2005 yılında teknik bakım ve kontrolleri yapılmıştır..

3- İlçemiz Halk Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen kurslarda arıcılık kursu İlçemiz Koçkar,Hakbilir,Kardere ve İlçe Jandarma Bölük Komutanlığında açılan kurslarda başarı gösteren kursi-yellere sertifikaları verilmiştir.

4- İlçemizde bulunan Maksutuşağı,Doğan,Alp köyleri sınırlı Sorumlu tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Bakanlığımıza projesi sunulan 50*200 baş inek projesinden dolayı özellikle kadın çiftcilerimize yönelik çiftci toplantıları yapılıp,Ahırlarda hijyenik durum,Buzağı bakım ve beslenmesi,,Süt sağım teknikleri,Slajlık mısır gibi konularda çiftcilerimiz,çiftci toplantıları ile biliçlendirilmiştir.

5-42 Adet Seranın toprak analizleri yapılarak 2005 yılı çalışmalarında çiftci eğitimleri yapılmş Gübrelerin nasıl kullanılacağı çiftcilere öğretilmiştir.

5- Anız yangınlarının zararlarının önlenmesi amacı ile ivedilikle halka duyurularak, 2005 yı-lında anız yangınları ile ilgili çiftci toplantıları tertip edilmiştir.Eğitim çalışmalarına devam edilmektedir.

6-Macar fiği ,Mısır Slajı ve Çayır Mer'a yem bitkileri hakkında 18 köyde çiftcilerimizle top-lantı yapılarak konunun önemi hakkında bilgiler verilmiştir.

7- Fasulyede kırmızı örümcek,Kaysıda çil hastalığı,Elmada ağ ve İç Kurdu,Arı hastalıkları ile mücadele,Hayvanlarda paraziter mücadele hakkında köylerde eğitim amaçlı çiftci toplantıları yapılarak konuların önemi hakkında çiftcilerimiz bilgilendirilmiştir.

8- Arılarda İlkbahar ve Sonbahar bakımı,Buzağı bakım ve beslenmesi ,Hububattar gübreleme, Fasulyede yabancı ot Bağlarda külleme ,Mildiyö Hayvanlarda paraziter mücadele,Ahırlarda Hijyenik durum hakkında köylerde çiftci toplantıları düzenlenmiştir.

9- Seracılık-Bağcılık- Arıcılık -Gübreleme hakkında sürküler tanzim edilerek çiftcilerimize

çiftci toplantılarıda dağıtımı yapılmıştır.

10- İlçemizin Merkez ve köylerinde yapılan çiftci toplantılarında da tarımsal çevre hakkında

genel bilgiler verilerek çiftcilerimizin bilgilendirme çalışması sağlanmıştır.

11-2000 yılından bu yana her ay İl Tarım Müdürlüğümüzde devam eden ve İlçe Müdürlerinin ve konu uzmanlarının katılımı ile yürütülen BAV (Bilgi Alışverişi) İl ve İlçelerin yaptıkları işler,çözüm öne-

rileri ve yapılacakları hakkında toplantılara iştirak edildi.

12-İlçemizde sılajlık mısır ekimi yapılmış olup , Gelecek yıllarda eğitime ağırlık verilerek ekim alanlarının artırılması faaliyetleri sürdürülmektedir.

13-2500 Adet Açıkta(Tarla) yetiştirilmek üzere Salatalık,Domates,Biber fidesi getirilerek dikim ve hasatları yaptırılmış olup,pazarlaması konularında yardımcı olunmuştur.

HAYVAN SAĞLIĞI ŞUBESİNİN 2005 YILINDA YAPMIŞ OLDUĞU FAALİYETLER

1- Salgın Hayvan Hastalıkları : İlçemiz Merkez ve köylerinde 2005 yılında salgın hastalık görülmemiştir.

2- Merkez ve köylerde meydana gelen 23 ısırma vakası neticesinde yapılan araştırmada kedi

ve köpekler 10 gün süreyle müşade altına alınmış olup, neticede kuduz vakasına rastlanmamıştır.

3- Diğer adi hastalıklarla mücadele hayvan sahibinin müracaatı ile yapılmaktadır.

4- Aşı Uygulamaları :

a) Paralı aşılamalar :

Hastalığın adı Aşılanan Hayvan Sayısı (Adet)

Şap Aşılaması
: 5685 Adet Büyükbaş,

: 411 Adet Küçükbaş.

Kuduz
: Aşılama yapılmadı.

Brucella S 19 (Ergin)

Brucella REW-1
: 67 Adet Büyükbaş

Enterotoksemi
: Müracaat Yapılmadı.

Anthrax
: 153 Adet Büyükbaş

Yanıkara
: 210 Adet Büyükbaş

5- Taramalar :

Tek tırnaklı Sığır-Manda Koyun-Keçi Kanatlı Kedi -Köpek Toplam

136 Adet 9867 Adet 14290 Adet 136 37 - 102 Adet 24568 Adet değişik nevideki hayvanların taraması yapıldı.

6- Paraziter Mücadele : 6520 Adet koyun ,1615 Adet sığırda paraziter mücadele yapıldı.

7- Yurt içi hayvan sevklerinde raporlar tanzim edilirken gerekli kurallar üzerinde titizlikle durulmuş olup,kaçak hayvan hareketleri jandarma işbirliği ile önlenmiştir.

8- 2002 yılında suni tohumlama çalışmalarımız başlatılmış olup,Eğitim çalışmaları ile çiftcimizi bu konuda teşvik edilerek faliyetler sürdürülmektedir.2005 yılında İlçemiz Merkez ve köylerinde 12 Adet Büyükbaş hayvana suni tohumlama yapılmıştır.

KONTROL ŞUBESİNİN 2005 YILINDA YAPMIŞ OLDUĞU FAALİYETLER

1- Yem Bayilerinin Kontrolü: Her ay düzenli olarak kontroller yapılarak ilgili mercilere bilgi verildi.

2- Mezbahane Kontrolü: Belediyeye ait kapalı bulunan mezbahanenin kontrolü yapılarak kaçak et kesilmemesinin önüne geçildi.Kontroller sık sık yapılmaktadır.

3- Avcılık : 3167 Sayılı Kara avcılığı kanunu ve Merkez Av Komisyonu kararı uygulanmaktadır. Kanuna uymayanlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılmaktadır.

4- Su ürünleri : 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununca gerekli işlemler yapılmaktadır.İlçedeki kaçak avlanmalar takip edilmektedir.

5- İlçemiz sınırları içerisinde bulunan 1 adet kum ocağının her ay düzenli olarak kontrolleri yapılarak gerekli raporlar tanzim edilmiştir.

6- 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi,Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararna-menin Değiştirilerek Kabulü hakkında Kanun 27.05.2004 tarihinde kabul edilerek 05.06.2004 tarih ve 25483 sayılı Resmi gazetede yayımlandıktan sonra,Müdürlüğümüzce gerekli hassasiyet gösterilerek Gıda üretim Toplu Tüketim ve satış noktaları ilgili kanun mevzuatına göre denetlenmekte,aynı zamanda eğitim amaçlı bilgiler verilmektedir. Kontroller aralıklarla yapılmaya devam edilecektir

.

Bu haber toplam 660 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
KÖYLERİMİZDEN HABERLER
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Kemahlilar | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : kemahlilar@gmail.com | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA